Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Pantbrev

Ett pantbrev är ett dokument som används i samband med att man tar ett lån. Pantbrevet utgör en säkerhet för lånet, eller snarare är pantbrevet ett dokument som styrker att du har gjort en inteckning i ett föremål som du äger och lovat att den som lånat dig pengarna kan använda det specifika föremålet som säkerhet för de pengar de lånat ut till dig.

Inteckning i en fastighet
En av de absolut vanligaste typerna av pantbrev är det som avser en inteckning i en fastighet eller en bostadsrätt. Det är väldigt vanligt att den som köper en fastighet eller en bostadsrätt lånar pengar för att göra det och som motprestation för lånet kräver kreditgivaren förutom räntor och återbetalning även en yttersta säkerhet för att deras fordran är skyddad, det är detta skydd de får genom ett pantbrev.

Försäljning av egendom som är intecknade
Det är mycket viktigt att försäkra sig om att alla panter är lösta eller i alla fall väl dokumenterade när man förvärvar ett föremål av värde. Om man inte försäkrar sig om detta kan det vara så att man kan förlora hela egendomen för att den är pantsatt och man kan också förlora möjligheten att själv sätta egendomen i pant då en egendom förstås inte kan sättas i pant för hur stora belopp som helst.

Olika typer av pantbrev
Det finns flera olika typer av pantbrev. Några exempel är:

  • Bottenpantbrev, som ger en långivare högre prioritet än andra långivare om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet
  • Papperspantbrev respektive datapantbrev, tidigare var pantbreven tryckta på papper men numera registreras de elektroniskt hos Lantmäteriet.

Det kan förekomma vissa avgifter i samband med att man registrerar ett pantbrev hos Lantmäteriet.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här