Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Lön

Vi känner alla till lön och vi likställer det nästan alltid med pengar man får utbetalade för att man utfört ett arbete som anställd i ett företag.

Det är dock mycket annat som också kan vara lön och det är inte alltid vi är lika bra informerade om vad detta kan vara för något.

När lön diskuteras är det särskilt viktigt att man gör det klart att det inte bara är pengar som kan vara lön, lön kan också vara förmåner av olika sorter som till exempel att man har en bil, man får fria luncher eller betalda semestrar. Detta är viktigt att komma ihåg när man ska betala skatt för allting för om man har en bil som förmån så betyder det att man varje månad alltid spenderar en del av det som är ens lön.

Lön i förskott

Ibland händer det att en person får löneförskott. Ett förskott på en lön är när man först får en lön utbetald och sedan förväntas utföra ett jobb. I vissa branscher är det vanligt att man ger en månadslön direkt när någon blivit anställd, det kan vara en del i det företagets ansträngning för att vara en attraktiv arbetsgivare till exempel.

Bruttolön och nettolön

En annan viktig del när det gäller lön är det som vi kallar bruttolön och nettolön. I Sverige mäter man nästan alltid lön som bruttolön. Med bruttolön menas den lön som man har innan inkomstskatter har dragits av. Eftersom det i Sverige är företaget som betalar ut lönen som också håller inne den preliminära skatten på lönen så är det vanliga att löntagaren inte ser något annat än nettolönen på sitt konto varje månad.

Avdrag på skatten i deklarationen

I Sverige har möjligheterna för en vanlig löntagare att göra avdrag i sin deklaration för att minska skatten på en lön begränsats alltmer över de senaste årtiondena. Men det finns vissa saker som en arbetstagare ibland kan göra avdrag för. En sådan sak kan vara resor till och från arbetet, om den resan är längre än en viss sträcka och om det inte finns bra alternativa resvägar

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här