Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

A-skatt

Som boende i Sverige med någon form av inkomst från en arbetsgivare är du enligt lag skyldig att betala A-skatt. A-skatten, även kallat anställningsskatt, är beräknad på storleken på din inkomst. Som inkomst är det vanligaste en inkomst från arbete (s.k. förvärvsinkomst) men även i form av deltidsarbete, projektanställning eller annan form av anställning.
A-skattens storlek och avdrag
Som arbetstagare drar arbetsgivaren av skatten på din lön. Storleken på A-skatten är baserad på årsinkomsten där desto högre inkomst leder till en högre skatt som du behöver betala. Storleken skiljer sig också från år till år samt mellan olika kommuner. I din årliga deklaration registrerar du eventuella skatteavdrag vilket minskar storleken på din slutliga skatt. Ett begrepp som ofta hörs är “Skattetabell”. Skattetabellen avgör vilken skattesats du ska förhålla dig till. I skattetabellen finns olika procentsatser som anger hur hög din preliminära skatt är.

A-skatten är en preliminär skatt vilket betyder att du i slutet på året kan tvingas betala mer i skatt eller få tillbaka på skatten, kallat skatteavdrag. Exempel på skatteavdrag kan vara om du har långt till arbetet och har rätt till avdrag för detta, vid lån på hus som du betalar ränta på eller avdrag för renovering eller städning. Vad som kan dras av på skatten regleras i lag och kan ändras från år till år.
Var hittar jag A-skattesedeln?
Via skatteverket (förslagsvis på deras hemsida, men även genom fysiskt besök/via telefon) kan du se och kontrollera din A-Skattesedel. På deras hemsida kan du enkelt logga in med Bank-ID och sköta samt kontrollera de uppgifter som Skatteverket har om dig. Det är rekommenderat att säkerställa att arbetsgivaren faktiskt har en A-skattesedel så att du som arbetstagare vet säkert att du arbetar lagligt. En arbetsgivare är också skyldig att betala arbetsgivaravgifter för dig som är anställd och har en A-skattesedel.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här