Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Vinstskatt på tävlingsvinst

Det är mycket vanligt med olika tävlingar där det betalas ut vinster till vinnaren eller vinnarna. Några exempel på tävlingar där det ofta förekommer vinster är frågesporter, fisketävlingar, talangtävlingar och tävlingar inom sport men det finns många fler exempel. Ett lotteri är inte en tävling. Skillnaden mellan en tävling och ett lotteri är att det i samband med en tävling krävs någon form av personlig insats, även om den är minimal, som bygger på kunskaper eller färdigheter som man har. Lotterier ska å andra sidan vara helt och hållet beroende på slumpen.

Lotterivinster är befriade från skatt men vinster från tävlingar är inte skattebefriade utan ska beskattas som inkomst av tjänst.

Vem ansvarar för inbetalning av skatterna vid tävling?
Vid en tävling där någon vinner något är det arrangören av tävlingen som ansvarar för att betala in skatten å dina vägnar samt redovisa sociala avgifter. Tävlingsarrangören ska också lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket.

Hur stor är skatten på en tävlingsvinst
Skatten på en tävlingsvinst beskattas ovanpå en inkomst av tjänst vilket betyder att den är kopplad till en persons skattesats innan tävlingsvinsten lades till.

Det finns vissa undantag från kravet på att betala skatt och det är när vinsten är relativt låg. 2020 är gränsen för när en vinst är skattepliktig ungefär 1,400 kronor.

Det är viktigt att om en tävling arrangeras av en persons arbetsgivare så är vinsterna från en tävling alltid skattepliktiga, oavsett hur små de är. Detta för att hindra att dolda löner förekommer.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här