Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

OCR-nummer

Ett OCR-nummer är ett nummer som används för identifikation i en transaktion av pengar mellan två konton. Detta är en mycket viktig funktion eftersom den som får in pengar på sitt konto behöver veta exakt varifrån dessa pengar kommer och är det så att mottagaren, till exempel ett stort telekomföretag, får in tiotusentals betalningar varje månad så är det förstås mycket viktigt att ha ett smidigt och datoriserat system för att kunna spåra alla dessa enskilda betalningar.

Vad betyder OCR?
OCR är en förkortning av de engelska termerna Optical Character Reading, eller Optical Character Recognition. Översatt till svenska blir det ungefär ”optisk teckenigenkänning”. OCR är alltså en metod att på automatisk väg kunna identifiera olika typer av tecken som vi använder i skrift, tal och i övrigt.

Från början användes OCR just också för optisk identifiering, det var på den tiden när man hanterade fakturor på papper och det satt ett inbetalningskort i botten på pappret. Detta inbetalningskort skickade man med till betalningsmottagaren när man genomfört betalningen. Systemet kom sedan att följa med när fakturor började betalas elektroniskt via internetbanker men då var det inte längre optisk inläsning det var fråga om utan helt enkelt registrering i ett datasystem.

OCR krav hos vissa betalningsmottagare
Eftersom OCR-nummer gör det så mycket lättare för ett företag att ta emot betalningar så är det många företag som inte tycker det är värt besväret att ta emot betalningar som inte kommer med OCR-nummer eftersom de har rutiner som är anpassade endast för OCR-nummer.

Framtidens betalningar och OCR
Det faktiska betydelsen av OCR, optisk inläsning, har vi redan lämnat bakom oss men begreppet OCR lever kvar och det kommer det säkert att göra framöver också även nu när fler och fler personer använder QR-koder och annan modern teknologi för att underlätta betalning av fakturor.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här