Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

 

Leverantörsskuld

En leverantörsskuld är precis som det låter en skuld till en leverantör som ett företag har. Detta kan låta som något mycket enkelt, man har fått en faktura från en leverantör som man inte betalat, men det är inte riktigt så enkelt. Det finns nämligen några varianter på leverantörsskulder och hur dessa ska bokföras.

Kredit från leverantör

I ett fall kan det till exempel vara så att man fått en kredit från en leverantör på ett visst belopp. Om det är ett fast belopp som inte är relaterat till någon speciell leverans, och om krediten sträcker sig över en längre tid, så kan denna kredit komma att betraktas som en form av finansiering av det företag som har krediten. Detta är då inte alltid att betrakta som en kortfristig skuld utan blir istället till en långsiktig skuld.

Vissa företag har som strategi att ge sina kunder krediter när de köper varor och tjänster, det är för dem ett sätt att få in nya kunder och kostnaderna för dessa krediter kan de kanske till och med föra upp som kostnader för marknadsföring.

Finansiering av nystartade företag

Många företag som precis startat sin verksamhet försöker ofta att få långa betalningstider till leverantörer för sina företag. Om det nystartade företaget lyckas sälja de produkter eller tjänster de levererar innan de betalar sina leverantörer så har de lyckats med konststycket att få leverantörerna att finansiera deras verksamhet.

Kortfristiga skulder

I normalfallet är dock en leverantörsskuld just en obetald faktura och då ska den bokföras som en korfristig skuld så länge som den inte är betald. När denna faktura sedan är betald ska den kortfristiga skulden tas bort.

När ett företag upprättar ett årsbokslut ska de kortfristiga skulderna som finns vid årsskiftet tas upp som en del av företagets totala skuldmassa i företagets årsbokslut.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här