Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Kontantmetoden

Kontantmetoden är en metod för bokföring som innebär att alla inkomster och utgifter bokförs vid tillfället för inbetalning respektive utbetalning istället för när fakturor skickas och tas emot.

Kontantmetoden används av enskilda firmor

Man kan säga att kontantmetoden är en mycket förenklad metod för bokföring. Kontantmetoden tar inte hänsyn till kundfordringar och leverantörsskulder i samband med bokföring eftersom inkomster och utgifter bokförs i samband med betalningar, vilket förstås innebär att det i bokföringen aldrig kommer att synas att ingående eller utgående fakturor är obetalda.

På grund av denna enkelhet så är det praktiskt för enskilda näringsidkare att använda kontantmetoden. Kontantmetoden får normalt sett inte användas av verksamheter som omsätter mer än tre miljoner kronor per år.

Kontantmetoden ärlig

Eftersom bokföring av inkomster och utgifter bara sker vid betalningstillfällena så kan man säga att kontantmetoden är mycket ärlig och ger en i det närmaste perfekt bild av hur ett företag faktiskt fungerar. Det finns inga kundfordringar som kanske aldrig betalas till exempel. Det är i många fall så att obetalda kundfordringar kan få ett företag att se bättre ut än det är.

Att använda kontantmetoden gör också att ett företag sparar pengar eftersom det inte behöver spendera resurser på bokföring.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här