Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Förmögenhetsskatt

Förmögenhetsskatt är precis som det låter en skatt på förmögenhet. I Sverige har det ansetts rimligt att de personer som är förmögna ska bidra mer till det offentliga än personer som inte är förmögna. Det är detta som medfört att en förmögenhetsskatt tidigare fanns i Sverige.

Förmögenhetsskatten är dock numera avskaffad. När förmögenhetsskatten fanns så summerades en persons tillgångar och på denna tillgångsmassa krävdes det sedan ut en skatt, oftast någon procent.
Problem med förmögenhetsskatt
När Sverige i ökad grad internationaliserades och blev rikare så uppstod dock ett antal problem med förmögenhetsskatten:

  • Fler personer passerade gränsen för förmögenhetsskatt vilket gjorde det politiskt svårare att försvara skatten
  • Det blev enklare att flytta både kapital och sig själv utomlands vilket gjorde att förmögenhetsskatt kunde undvikas, till nackdel för Sverige som då tappade viktigt kapital
  • Det fanns hela tiden en diskussion om hur stor en persons förmögenhet verkligen var. Hur skulle till exempel aktier i ett onoterat bolad värderas?
  • Det kunde bli mycket orättvist om en person som bodde i ett hus som stigit i värde tvingades betala förmögenhetsskatt trots att personen i fråga hade en liten inkomst vilket riskerade att en person tvingades flytta mot sin vilja.

 

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här