Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Fakturamall

För ett företag är rutiner och system mycket viktiga för att företagets affärer ska fungera. Ett företag ska inte bara sälja och leverera produkter utan också ta betalt för dem, och processen att ta betalt för en vara eller tjänst kan vara mer komplicerad än vad de flesta personer tror. Det är på grund av detta som nästan alla företag använder sig av fakturamallar.

Fakturamallen gör det nämligen möjligt att fakturera snabbare och samtidigt göra det lättare för både säljare och köpare att ha ett system för bokföring med mera. En bra fakturamall möter också lagstiftarens krav på just bokföring.

Vad är en fakturamall?

En fakturamall är precis som det låter – en mall för fakturering. Fakturering är ett finare ord för att ta betalt av en kund. När ett företag har levererat en vara eller en tjänst till en kund så skickar det säljande företaget någon gång under det att affärsrelationen pågår en eller flera fakturor till kunden. Ibland skickas fakturor i förskott men det vanligaste är att en faktura skickas efter en viss period, antal levererade varor med mera.

En fakturamall är en färdigskriven mall där det säljande företaget kan fylla i de detaljer som rör kunden och de varor och tjänster som kunden köpt. Ofta är allt detta automatiserat och datoriserat. Om en kund köper en vara eller tjänst flera gånger så finns kundens information redan i fakturamallen. Det är till exempel information som kundens formella namn, ansvarig person hos kunden, kundens organisationsnummer, adress, kundnummer med mera.

Till denna information kommer information om de varor eller tjänster kunden köpt. Detta kan vi kalla för ”rörlig” information, den förändras från faktura till faktura. Det handlar om köpta timmar, beställda varor, hur många varor, pris per vara och så vidare. Alla fakturor mellan företag skickas med ett nettopris längs ned. Först därefter läggs momsen på alltihop och det är den summan som ska betalas.
Säljarens information på fakturan
För att en fakturamall ska fungera så behöver förstås säljarens information finnas med den också.

Säljarens information på en fakturamall kan exempelvis vara:

  • Formellt namn
  • Organisationsnummer
  • Adress
  • Bankgiro / Betalningsinformation
  • Kontaktinformation

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här