Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Enskild firma

En enskild firma är en företagsform där ägaren av företaget och företaget är samma juridiska person och därmed inte separata juridiska enheter likt ett aktiebolag. Ofta kallas en Enskild firma för Enskild näringsverksamhet och ägaren kallas för enskild näringsidkare. Näringsidkaren är personligt ansvarig för verksamhetens tillgångar och skulder och kan inte separeras från företaget likt vid ett aktiebolag som kan sättas i konkurs. Organisationsnumret för en enskild firma är samma som ägarens personnummer. Däremot har den enskilda firman ett företagsnamn som skiljer sig från ägarens namn. I folkmun pratar man om att starta eget vilket oftast betyder registrera en enskild firma.

Aktiebolag och handelsbolag är juridiska personer vilket gör att de har samma skyldigheter som en fysisk person även fast de bara finns i juridisk form. En enskild firma är inte en juridisk person vilket gör att ägaren själv är ansvarig för avtal, skulder, drift och deklaration av företaget. Om en enskild näringsidkare vill köpa eller hyra en lokal eller tex. starta ett mobilabonnemang görs det som privatperson och inte som företagare.

Beskattning av enskild firma

En enskild firma beskattas först då dess namn är registrerat och ansökning om F-Skatt gått igenom. F-Skatt går att ansöka om på verksamt.se som är en samlingsplats för bolagsverket och skatteverket. När du blir godkänd kan du själv betala in skatter och avgifter online efter inloggning med Bank-ID.

Likt andra företagsformer ska en enskild firma betala preliminärskatt vilket betyder att ägaren behöver räkna ut och planera hur hög skatten blir och betala in den löpande till Skatteverket. Preliminärskatten ligger likt skatten för privatpersoner till grund för det slutliga skattebeloppet som anges vid deklarationen.

Eftersom en enskild firma inte är en egen enhet behöver ägaren inte deklarera separat för sin enskild firma likt ett aktiebolag. Istället behöver ägaren till firman fylla i en annan blankett vid deklarationen där företagets inkomster och utgifter är angivna. Som ägare av en enskild firma är man bokföringsskyldig men det finns inga krav på revisorer som för vissa aktiebolag, bokföringen kan godkännas av dig själv (eller en revisor om du så önskar).

Ägaren kan bedriva flera verksamheter inom sin registrerade firma. Därmed sker beskattning tillsammans och inte separat i de olika verksamheterna. En person kan inte ha flera enskilda firmor samtidigt utan kan endast vara ägare till en enskild verksamhet.

Risker för ägaren

Den som har en enskild firma är själv ansvarig för företaget och eventuella skulder då en enskild firma kan inte gå i konkurs som ett aktiebolag kan. Detta betyder att om firman inte går bra och drar på sig skulder hamnar dessa skulder på ägaren vilka hänger kvar oavsett om ägaren väljer att avsluta sin enskilda firma eller inte. Detta pga. kopplingen mellan firman och ägaren.

Avgifter för en enskild firma

Som enskild näringsidkare behöver du också betala sociala avgifter vilka är en del av företagets nettovinst. Ett schablonavdrag om 25 % av vinsterna dras av och går till sociala avgifter. För att registrera en enskild firma betalar du 2020 1100 SEK som engångssumma till bolagsverket.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här