Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Deflation

Deflation betyder en minskning av penningmängd, oftast i ett land. Det gör att värdet på pengar ökar – och priser i allmänhet faller. Deflation är ovanligt och sker betydligt mer sällan än det motsatta inflation som sker i princip konstant i Sverige vilket också är eftersträvat. Senast Sverige hade deflation var i maj 2014 men vi hade en längre period mellan 1920-1922.

Att deflation är ovanligt beror på att det i de flesta fall är skadligt för en ekonomi och inte är något att eftersträva och därför vill stater alltid ha en liten inflation för att säkra att det inte sker någon deflation. Anledningen är enkelt förklarat att vid deflation är det bättre att skjuta upp konsumtionen då det kommer vara billigare i morgon vilket leder till att folk inte konsumerar. En kraftig deflation kan skapa stor arbetslöshet då företag inte har råd att anställa då det relativa priset på arbete ökar.

Deflation förhindras genom att centralbanken ökar penningmängden. De gör detta genom att köpa statsobligationer med nytryckta pengar och stimulerar på så sätt ekonomin. En annan metod är att sänka räntan vilket gör det mer attraktivt för medborgare och företag att ta lån samt ger bättre förutsättningar för dem med befintliga lån.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här