Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Börs

 

Börs är en plats där folk möts och säljer/köper saker till varandra enligt ett pris som bestäms av marknaden, alltså till det pris som parterna själva kommer överens om. Förr i tiden fanns många olika slags marknadsplatser eller börser medan vi idag nästan uteslutande talar om en börs som en plats för att handla aktier och andra ekonomiska instrument. Idag går du inte fysiskt till börsen för att handla aktier utan det görs vanligtvis online framför datorn.
En Aktiebörs
Ett aktiebolag kan notera sitt företag på en börs så att säljare/köpare kan handla aktier i företaget. På börsen finns en mäklare som förmedlar och hjälper till vid alla transaktioner. Vill du sälja aktier på börsen lägger du en säljorder där du anger vilken aktie du vill sälja,hur många aktier du vill sälja och till vilket pris samt eventuellt hur länge tid du är villig att sälja till det priset. Ordern läggs in i börsens system och så fort en köpare hittas som accepterar dina bud genomförs transaktionen.
Börs i Sverige
För att företag ska kunna listas på en aktiebörs i Sverige behöver Finansinspektionen i Sverige godkänna listningen. Tanken är att detta leder till mer trygghet och seriositet där det ställs krav på företag för att kunna handlas på börsen. Företag som är listade på börsen måste bland annat visa sin redovisning öppet, ett krav som inte finns på andra aktiebolag. Själva processen som genomförs av Finansinspektionen (FI) kallas noteringsprocess och är en kvalitetssäkring.

I Sverige finns två aktiebörser, Nasdaq OMX Stockholm och NGM Equity. Utöver detta finns det sk. Aktietorget där det inte är lika hårda krav på öppenhet men det klassas således inte som en börs på samma sätt utan kallas juridiskt för en handelsplattform. Internationellt sett finns den största och viktigaste börsen i New York, USA.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här