Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

Amotering

 

Amortering betyder att man skriver av och sprider av återbetalningen av ett lån över en period, alltså att man betalar tillbaka en liten del av lånet varje månad. För privatpersoner i Sverige är begreppet kanske mest bekant i samband med bolån.

Vid utlåning är amorteringen den fördelning av återbetalningar av lånet i flera omgångar som bestäms av en amorteringsplan. Till skillnad från andra modeller består varje återbetalning oftast av både kapital och ränta på beloppet. Ett vanligt exempel där du återbetalar både ränta och amortering månadsvis är vid bolån. Betalningarna delas upp i lika eller olika stora belopp under lånets löptid, storleken på utbetalningarna bestäms i av amorteringsplanen.
Olika typer av amortering på lån
Ett amorteringsfritt lån är som namnet lyder ett lån där du inte behöver betala något amortering på lånet. Lånesumman betalas i helhet tillbaka i slutet av lånets löptid, under tiden betalas endast en ränta.

Rak amortering är när du betalar tillbaka samma summa av lånet varje månad till långivaren. Eftersom lånesumman minskar med tiden i detta fall minskar också räntan och totalkostnaden för lånet blir lägre och lägre.

Ett annuitetslån är när du betalar tillbaka varje totalsumma varje månad, oavsett om det rör sig om ränta eller amortering. I början består majoriteten av det som betalas tillbaka av ränta men med tiden när räntan minskar ökar amorteringsdelen av den summa du betalar tillbaka. Den totala summan är dock densamma hela tiden. I detta fall kan det dock hända att räntesatsen ändras, vilket i sin tur kan leda till två uppkomna situationer.

Den första situationen är en falsk annuitet betyder att summan förblir densamma varje månad att återbetala oavsett ändringar i räntesatsen. Istället blir löptiden av lånet längre eller kortare. Den andra är en äkta annuitet ändras summan istället varje månad som ska återbetalas men löptiden förblir densamma.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här