Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här

FA-Skatt

FA-Skatt är en kombinerad skattesedel för dig som både är anställd och driver ditt egna företag. Det är alltså likt namnet låter både en skattesedel för A-Skatt (för dig som anställd) och F-Skatt (för dig som företagare).

FA-Skattesedel kom till för att underlätta för personer med dessa två inkomstkällor. A-Skatten betalas av arbetsgivaren och dras direkt från lönen och den har du inte samma ansvar för. F-Skatten däremot behöver du betala själv och se till att den stämmer.

Godkänd för FA-Skatt

För att godkännas för FA-skatt måste man ansöka hos Skatteverket och det är i princip uteslutande fysiska personer som kan beviljas den (alltså inte aktiebolag). Har man FA-skatt så lämnas uppgifter och preliminärskatt betalas till Skatteverket, som sedan ligger till grund för den månadsvisa betalning som sker till följd av ens egen näringsverksamhet.

Användning av F-skatt får inte användas i din anställning utan är strikt för din egna verksamhet. För dig som har FA-skattesedel behöver du hänvisa till F-skattesedeln när du skickar fakturor för ditt företag för att visa på att du är ansvarig för skatter och sociala avgifter.

FA-skatt populärt

I Sverige har antal personer med FA-skattsedel ökat kraftigt då det blivit allt vanligare med personer som startar sin egna verksamhet vid sidan av sin huvudsakliga anställning. Det kan vara ett bra sätt (om din arbetsgivare tillåter) att börja i liten skala med ditt företagande samtidigt som du behåller en stabil inkomst från din arbetsgivare. Ofta behöver enskilda företagare med FA-skattesedel även ansöka om momsregistrering hos Skatteverket.

Revimatch  har levererat över 60 000 uppgifter, se vad våra kunder säger. ⭐

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Börja här